PPMS en behandeling

Roy werd gediagnostiseerd met PPMS (Primair Progressieve Multiple Sclerose), een vorm van MS. MS is een ziekte die ervoor zorgt dat niet alleen ‘vreemde indringers van buitenaf’, maar ook lichaamseigen weefsels aangevallen worden. Dit leidt tot beschadigingen waardoor de hersenen signalen minder goed door kunnen geven door de zenuwbanen. Dit kan leiden tot onder andere coördinatie- en krachtverlies. En alhoewel deze ziekte in de meeste gevallen met ups en downs gepaard gaat, heeft Roy het zeldzame PPMS. Kort gezegd: een ziektebeeld met maar één richting en die gaat naar beneden. Slechts 10 tot 20% van de MS-patiënten heeft deze slopende variant. 

Maar Roy heeft hoop. Want hoewel er in Nederland geen medicatie beschikbaar is voor PPMS, zijn er een aantal landen waar een revolutionaire behandeling van stamceltransplantatie in combinatie met chemotherapie plaatsvindt. Eén van deze landen is Israël, waar Roy terecht kan in het Shaare Zedek Hospital als hij het geld bij elkaar kan krijgen.

Het Shaare Zedek Hospital in Jeruzalem is een groot ziekenhuis dat nauw samenwerkt met het Hadassah academisch ziekenhuis en bekijkt van patient tot patient of behandeling mogelijk is. Hier gebruikt men het myelo-ablative protocol welke zeker voor patiënten met een progressieve vorm van MS de grootste kans van slagen heeft. Goed nieuws voor Roy, maar het is een intensieve behandeling met een flink prijskaartje. En daarom heeft hij jouw hulp nodig. Klik hier om te doneren.